maanantai 8. kesäkuuta 2015

Taiteen puheeksiottamisen opas

Taiteilijan toimeentulo. Kuvitusta Taiken sähköiseen julkaisuun Taiteen puheeksiottamisen opas, 2015.


Taiteen keskustoimikunta on laatinut sähköisen julkaisun otsikolla Taiteen puheeksiottamisen opas.
Sen ovat kirjoittaneet Otso Kantokorpi ja Antti Majava.
Julkaisun navigointiin käytetään minun tekemiäni piirroksia.


Julkaisun etusivu.


Julkaisun etusivuna ilmestyy esiin sarjakuvasivumainen kooste tekemistäni piirroksista. Aluksi ne ovat tekstittömiä, mutta klikkaamalla kutakin yksittäistä kuvaa aukeaa siihen liittyvä tekstin luku ja sen jälkeen näkyviin tulevat myös piirrosten kuvatekstit.
Jos käy systemaattisesti läpi koko julkaisun ja palaa lopuksi takaisin valikkoon, kaikki kuvat näkyvät nyt teksteineen. (Kuin joulukalenteri, sitten kun kaikki luukut on avattu?)
Julkaisusta toivotaan apua kulttuuripoliittiseen keskusteluun, etenkin nyt, kun uusi hallitus on juuri aloittanut työnsä. Siinä käydään läpi kulttuurin roolia yhteiskunnalle monilta eri kanteilta, mm. kuinka ihan tutkitusti voidaan osoittaa kulttuuriharrastuksen lisäävän ihmisten terveyttä ja hyvinvointia.
Myös kulttuurin tuottamisen haasteista puhutaan esim. taiteilijoiden toimeentulon osalta.
Eräs itselleni kiinnostavimmista luvuista käsittelee niin kutsuttua Baumolin tautia. Se avaa sitä käsitteellistä ristiriitaa, että länsimaiset yhteiskunnat ovat nyt vauraampia kuin koskaan ja ihmisten elintaso korkeampaa kuin koskaan historiassa – mutta samaan aikaan myös tuntuu, että kulttuurin kaltaisiin palveluihin ei enää olisikaan varaa niin kuin ennen. Teksti selittää, mistä tämä ristiriita johtuu.


*  *  *


Arts Promotion Centre Finland has put out an e-publication to aid discussion about arts funding and cultural policy. The navigation through the text is based around my drawings.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti