keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Kylli-täteilyä

Nelivärisiä luentovisualisointi-piirroksia, 2014.

Opiskelukaverini Pertti Jarla tutustutti minut aikanaan luentovisualisointiin. Siihen, että piirtäjä on mukana elävöittämässä jotain tapahtumaa, tekemässä siitä kuvia paikan päällä livenä.


Aluehallinnon uudistus. Luentovisualisointipiirros.


Jarlan jalanjäljissä olen sitten käynyt tekemässä tällaisia keikkoja erilaisissa yritystapahtumissa ja seminaareissa. Se vaati aluksi hiukan totuttelua: yritin ensin jäljitellä liian suoraan Pertin työtapoja, ennen kuin tajusin, että minun luontainen kädenjälkeni toimii hiukan eri tavalla kuin hänen. Pertti piirtää kuvansa ihan mikroskooppisen pieneen kokoon – minun käteni kramppaisi, jos yrittäisin livetilanteessa samaa.


Byrokratian vaarat. Luentovisualisointipiirros.


Sitten tajusin, että hei: minullahan on itsellänikin jo rutosti kokemusta ihan vastaavanlaisesta piirtämisestä. Lukuisissa partiotapahtumissa olen huvittanut itseäni ja muita piirtelemällä kuvia ihmisten partiohuiveihin, istuma-alustoihin ja muihin mukana olleisiin tarvekaluihin. Ne ovat syntyneet juuri sellaisella tavalla, kuin tässä hommassa tarvitaan: suoraan huopakynällä, nopeasti, ilman minkäänlaista luonnostelua. Erona vain se, että minä olen tottunut tekemään nämä hiukan isommalla kynällä kuin Pertti.
Kesti vain hiukan tajuta asioiden yhteys. Sen jälkeen homma on kulkenut sujuvasti. Vaikka on se siltikin aina aika adrenaliinintäyteinen kokemus, astella lavalle piirtämään ihmisten silmien eteen.


Tapahtumavisualisointipiirros.


Tämän vuoden aikana olen kokeillut jotain uutta. Olen tehnyt pari tapahtumavisualisointia nelivärisenä. Uskomatonta kyllä, se tuntuu sujuvan minulta yhtä nopeasti kuin mustavalkoisten kuvien piirtäminen. Tunnissa syntyy 5-6 pientä piirrosta.
Nyt olen siis ollut yleisön silmien edessä lutraamassa vesiväreillä. Tapahtumavisualisoinnin ideana on, että piirtäjästä tulee tavallaan yksi lisäohjelmanumero, joka osaltaan tukee käsiteltävän asian sisäistämistä ja muistamista. Mutta tämä värien käyttö on kyllä tehnyt tästä jo melkoista Kylli-täteilyä!
Onko minusta nyt siis tullut tapahtumavisualisoinnin Kylli-setä?

* * *

Following in the footsteps of my friend Pertti Jarla, I've done live drawings at various seminars and corporate events. This year, I've developed a new specialty: live cartoons in color.

1 kommentti: