tiistai 28. lokakuuta 2014

Afrikan tähti -pelin kansikuva Kirjamessuilla

Seppo Heinonen: Afrikan tähti -pelin kansikuvan alkuperäinen guassimaalaus.


Tämän vuotisten Helsingin kirjamessujen suurimmasta yllätyksestä piirroskeräilijälle ei ollut mitään epäilystä. Hagelstamin antikvariaatin messuosastolla oli lasivitriinissä Afrikan tähti -pelin kannen originaali. Siis tuon kaikkien suomalaisten tunteman kuvan alkuperäinen, käsintehty maalaus. Melkoisen ikoninen pala suomalaista käyttökuvan historiaa. Melkein kuin olisi nähnyt Tuntemattoman sotilaan kansikuvan originaalin.
Netistä löytyy useampikin artikkeli Afrikan tähdestä (alkaen wikipediasta). Huomataan kertoa, että pelin suunnitteli Kari Mannerla vain 19-vuotiaana ja se julkaistiin 1951. Kansikuvan piirtäjästä ei vain tunnu löytyvän mitään mainintaa.
Kannen on piirtänyt Seppo Heinonen. Hänen signeerauksensa löytyy kuvasta mustan toteemin kyljestä oikealta puolelta.


Seppo Heinosen piirtämä postikortti. Huomaa kanojen keltaisen pinnan yhtäläisyys Afrikan tähden karttakuvaan.


Teuvo Termosen toimittama kirja Suomalaista postikorttitaidetta osa 4 (Suomen postikorttiyhdistys Apollo ry, 2006) tietää kertoa, että Heinonen on syntynyt 1932 ja että tämä työskenteli Tilgmann Oy:ssa vuosina 1957-1961. Tilgmann oli Afrikan tähden alkuperäinen kustantaja. (Mistä tietysti nousee kysymys, että onko tämä kansikuva ollut käytössä pelissä alusta lähtien, vaiko onko lisätty siihen vasta tuolloin, 50-luvun lopulla?)
Tilgmannin jäljiltä myös suuri määrä yhtiölle tehtyjen kuvitusten originaaleja on päätynyt keräilijöiden käsiin. Jo 70–80-lukujen taitteessa myytiin postimyyntihuutokaupoissa satoja Tilgmannin painamien postikorttien alkuperäistöitä.


Seppo Heinosen piirtämä postikortti.

Tässä joukossa on myös Heinosen töitä. Hän teki postikortteja hauskasti tuon ajan henkisellä, modernilla lastenkirja- / mainoskuvitustyylillä. Pari näistä originaaleista olen itse nähnyt ja niissä Heinosen nimen ensi kertaa tavannut. Hänen signeerauksensa monissa kuvissa on neliön sisällä oleva H-kirjain.
Hagelstam esitteli kirjamessuilla suuren määrän pelikuvitusten originaaleja jo pari vuotta sitten. Mukana oli niin pelilautojen, kuin pelien kansienkin originaaleja, sekä muutamia töitä, joiden käyttötarkoitus jäi epäselväksi. Olivatko ne tarkoitettu julisteiksi, vai kiiltokuviksi, vai miksi. Mukana oli myös muita Heinosen töitä. Nämä olivat kuitenkin kaikki unohduksiin jääneitä pelejä, joista ei tullut samanlaista kestohittiä kuin Afrikan tähdestä.


Vielä yksi Seppo Heinosen maalaama postikortti.


Afrikan tähteä on myyty yli neljä miljoonaa kappaletta Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Siinä on käytetty tuota samaa kansikuvaa nyt siis ainakin 50 vuotta, ellei sitten koko pelin historian ajan. On vaikea keksiä montakaan muuta kotimaista käyttökuvaa, joka olisi yhtä laajalti tunnettu ja joka olisi ollut jatkuvassa käytössä, muuttumattomana, yhtä pitkän ajan. Kuten jo alussa totesin, Martti Mykkäsen Tuntemattoman sotilaan kansi tulee lähinnä mieleen. Eloveena-tyttökin on maalattu uudelleen vuosikymmenten myötä.
Joka tapauksessa puhutaan siis näin ikonisesta teoksesta. On ainutlaatuista, että tämän tason kuvan originaali on päätynyt jonkun keräilijän yksityiskokoelmiin.
Kauppa nimittäin kävi: messujen päätöspäivänä sunnuntaina, vain hetkeä yllä olevan valokuvan ottamisen jälkeen, teos lähti jonkun ostajan matkaan.
Kyllä tuosta joku sai melkoista kiinnostusta herättävän taulun saa olohuoneensa seinälle!

1 kommentti:

  1. Helanderin huutokauppa tarjosi vastauksen yhteen yllä esitettyyn kysymykseen: myynnissä oli varhainen Afrikan tähti, jossa paketin kantena oli kuva pelilaudasta. Eli siis tämä tunnettu kansikuva ei ole ollut vielä pelin alkupään laitoksissa mukana.

    VastaaPoista